Multer

Som å sveve på en sky!

Det må jo være derfra navnet Cloudberries kommer fra. Vanskeligere er det å finne opprinnelsen til det norske navnet Multer. Multene har en særegen plass i norsk tradisjon. De er sjeldne, unike og svært ettertraktet. Selv folk som normalt ikke er særlig «plukkete» av seg, plukker multer. Det ligger kanskje i den norske folkesjela å plukke multer som man kan servere i en multekrem på julaften?

Multekremen

Når man da stolt setter frem multekremen med selvplukkede multer må vite 🙂 og en av gjestene litt beskjemmet ser ned og sier: «Jeg liker ikke multer». Da bryter rabalderet løs. Hva? Liker du ikke multer? Det er jo noe av det beste man kan få. Og det mest luksuriøse, og noe som alle liker.
Nei – kanskje ikke det. For man liker faktisk forskjellige ting. Av de mest nøytrale smakene som brød, smør og grøt er det ikke så store nyanser, men multer har en så distinkt smak at jeg tror det blir et slags elsk-hat forhold til dem. Enten så er man stor digger, eller så synes man dette er helt pyton. Og mens noen liker å knuse de små kjernene når de tygger, oppleves det helt skjærende for andre. Så smak og behag ER forskjellig, og bør respekteres.

Men en multetur er også en tur i norsk natur. Jeg har opplevet å ha med anti-multelikere som til og med har plukket opp multer i mitt bærspann. Det er generøst.

Opprinnelse og habitatet til Multer

Opprinnelig fra  Arktis og subarktiske regioner, trives multebæret (Rubus chamaemorus) i alpine og boreale skoger over hele verden. De finnes i land som Skandinavia, Russland, Canada, og til og med noen deler av det nordlige USA og de britiske øyer, spesielt Skottland. Disse bærene har lenge vært verdsatt av samfunnene i disse regionene, og er en verdfull matkilde, også ernæringsmessig over det kalde vinterhalvåret. 

Næringsfordeler 

Disse delikate ravfargede bærene er mer enn bare en nytelse for smaksløkene, for de av oss som liker dem, da :-). Fylt med et utvalg av næringsstoffer, har multebær sikret sin plass i supermat-kategorien: 

 1. Vitamin C: Kjent for sine immunforsterkende egenskaper, er dette essensielle vitaminet rikelig i multebær, fremmer hudhelse og fungerer som en kraftig antioksidant. 
 2. Kostfiber: Hjelp fordøyelsen din og regulér blodsukkernivået med det betydelige fiberinnholdet i disse bærene. 
 3. Vitamin E: En annen antioksidant som finnes i multebær, vitamin E støtter hudhelse og tilbyr beskyttelse på cellenivå. 
 4. Fenoliske forbindelser: Multebær er rike på disse forbindelsene, som nøytraliserer skadelige frie radikaler, og beskytter kroppen vår mot oksidativt stress. 
 5. Fettsyrer: Med både Omega-3 og Omega-6, er multebær en velsignelse for kognitive funksjoner, reduksjon av betennelse, og hjertehelse. 
 6. Mineraler: Styrk kroppens metabolske prosesser med de essensielle mineralene som magnesium, kalsium, og jern som finnes i multebær. 

Lagring og friskhet 

Hvis du er heldig nok til å skaffe deg ferske multebær eller faktisk plukke dette selv, er det viktig å være varsom når du skal lagre dem. De er delikate og skjøre. Og de har en holdbarhet på opptil en uke i kjøleskapet. 

 

Multer
Multer
 • Skånsom håndtering: Behandle multebær forsiktig for å forhindre unødvendige knusing 
 • Smart lagring: Bruk flate beholdere, ideelt sett plassert i et enkelt lagt 
 • Fuktighetsbevissthet: En tørr beholder vil forhindre mugg, og forlenge bærets levetid.   
 • Regelmessige kontroller: En daglig inspeksjon kan hjelpe i å identifisere og fjerne bær som viser tidlige tegn på forringelse. 

På kjøkkenet: Oppskrifter og bruksområder 

Multebær er kulinariske kameleoner, og smelter sømløst inn i både søte og salte retter. Deres siginifikante smaksprofil kan heve mange oppskrifter: 

 1. Syltetøy og konserver: Multesyltetøy er en skandinavisk klassiker, som bare krever sukker og multebær for en deilig konservering. 
 2. Desserter: Parfaits, iskremer, og terter kan alle berikes med den sure sødmen av multebær. For ikke å glemme multekremen som en perfekt avslutning på julaftens store middag. Ingen jul uten. For noen.
 3. Frokost: Bre multesyltetøy over en toast med kremost eller å røre dem inn i din morgenyoghurt for en frisk start pådagen.
 4. Savory Twists: Med en multebærvinaigrette får salater en uventet smakseksplosjon, som passer spesielt godt med bladgrønnsaker. 

Konklusjon 

Multebæret, med sine mange helsefordeler og kulinariske bruksområder, er en juvel fra de kaldere hjørnene av planeten vår. Ettersom interessen for global mat fortsetter å ekspandere, er multebæret klar for det rampelyset det virkelig fortjener. Enten du nyter dem ferske, i et syltetøy eller krem, eller som en overraskende vri i salaten din, lover multebær en reise av smaker og helsefordeler. Nyt det arktiske gullet om du er så heldig å få tak i det.

FROKOST 

En skive ristet brød med meierismør og ferske multer med bitte littegranne sukker på. Det kan neppe være noe bedre å spise til en lørdag frokost når tåken siger ned og regnet sildrer. 
Smaken er bare helt himmelsk, og med fridagens ro får man virkelig tid til å smake seg gjennom hele skiven. Og like så oppmuntrende som den gode smaken er den oppmuntringen man får av å se de knall orange og gule bærene mot en tåkete bakgrunn. 
God frokost! 

 • Multer

  Som å sveve på en sky! Det må jo være derfra navnet Cloudberries kommer fra. Vanskeligere er det å finne…
 • Granskuddsirup: Skogens Gull

  Granskuddsirup er bare helt rått. Den har en historie som går langt tilbake. I nordiske regioner ble det elsket og…
 • Kampot Pepper

  Pepper er ikke bare sort pepper lengre. Det var det vi vokste opp med, men i de siste årene har…