Kampot pepper

Kampot Pepper

Pepper er ikke bare sort pepper lengre. Det var det vi vokste opp med, men i de siste årene har vi sett en økende interesse for autentiske smaker og ingredienser fra hele verden

.Vi var en gjeng som satt og snakket mat og smaker, da en av oss smilte godt og begynte å fortelle om sin lidenskap for pepper. Pepper liksom? Ja. Kampot pepper. By V var solgt.

Så vel hjemme var det å begynne å søke, og ikke minst kjøpe inn krydderet. Teste det i maten, i salater og forretter som alle endret sin karakter. Klart man blir nysgjerrig av slikt. By V er nå helt hekta, og har lært seg litt mer om krydderet. Kampot-pepper, en sjelden sort pepperkorn fra Kambodsja, har fanget oppmerksomheten til gourmetkokker og matentusiaster overalt. Og SpicelaB by V.

Svart pepper historie

Svart pepper (Piper nigrum) er opprinnelig fra Sør-India og har blitt dyrket siden 2.000 f.Kr. Men, når begynte Kambodsja å dyrke dette velsmakende krydderet? Historiske skrifter antyder at dyrkingen av pepper i Kambodsja kan spores tilbake til det 13. århundre. Den kinesiske diplomaten Zhou Daguan la merke til pepper som ble dyrket rundt den gamle byen Angkor.

Handelsmenn fra Indonesia, Holland og Frankrike bidro sterkt til pepperhandelen i Kambodsja. I begynnelsen av det 20. århundre ble Kampot-pepper satt på matkartet, spesielt i Frankrike. Hvis du spiste på en anerkjent restaurant i Paris på den tiden, var retten din sannsynligvis krydret med nettopp Kampot-pepper.

Kampot pepper

Kampot-regionen i Kambodsja tilbyr optimale forhold for dyrking av pepper. Fjellene, jorden og klimaet kombineres for å produsere et pepper som er kjent for sin unike aroma og smak.

Hva er det som gjør Kampot-pepper så spesiell? Bortsett fra den rike historien, er smaken og aromaen av Kampot-pepper uten sidestykke. Det har en kompleks krydderprofil, fra søtt og fruktig til jordnært. Åpner du en pose med Kampot rød pepper, og du vil bli møtt med en aroma som minner om tørkede aprikoser, sitrusskall, friske bær og eukalyptus.

I matlaging gir Kampot-pepper en uovertruffen smaksdybde. Enten det er i en klassisk rett som «steak au poivre» eller i delikate søte retter som vaniljeis, tilfører dette krydderet en smak som er både rik og balansert. I Kambodsja er pepper ogsåen viktig ingrediens i sauser, ofte kombinert med fiskesaus, kaffir limejuice og skivede vårløk.

Favoritten

FAVORITTEN:Selvplukket kantarell rett ned i pannen der det ligger godt med meieri smør. Det stekdes og det brases. Et par skiver hjemmebakt brød legges ned i og ristes. Skivene legges på en tallerken, den ferdigstekte soppen danderes behørig over. Og det krydres rett fra kvernen med Kampot pepper. Det er så øynene triller rundt i hodet og lykkefølelsen står i taket.

  • Multer

    Som å sveve på en sky! Det må jo være derfra navnet Cloudberries kommer fra. Vanskeligere er det å finne…
  • Granskuddsirup: Skogens Gull

    Granskuddsirup er bare helt rått. Den har en historie som går langt tilbake. I nordiske regioner ble det elsket og…
  • Kampot Pepper

    Pepper er ikke bare sort pepper lengre. Det var det vi vokste opp med, men i de siste årene har…